top of page
Sök

Styr min fjärrvärme med Ohmigo TTL


Jag har gjort ett system där jag kan styra min fjärrvärme med Ohmgo TTL.


Nu när det gått ett tag kan jag konstatera att resultatet blev fantastiskt lyckat.

Tidigare har jag bara haft en utegivare som reglerat värmen i huset (Utegivare). På vår/höstkanten har det ofta varit olidligt varmt under dagarna när solen legat på södersidan, och emellanåt har man fått gå omkring med tjocksockar då det varit kyligt. Monterade då en vanlig PT1000 innegivare vilket visserligen gjorde det hela bättre, men upplevde ändå en tydlig tröghet i systemet.


Med Ohmigo TTL har jag gjort en lösning som fångar upp aktuell temperatur i vardagsrummet (Öppen planlösning, och det rum där temperaturen känns tydligast) Sedan har jag byggt en termostat som i stället för aktuell temperatur beräknar: $diff = ”aktuell temperatur” – ”önskad temperatur” $setpoint = ”aktuell temperatur” + $diff Och sedan ”lurar” jag fjärrvärmecentralen genom att skicka värdet av $ setpoint som aktuell innetemperatur.


Tidigare kunde det skilja många grader mellan önskad innetemperatur och vad det blev. Man fick springa och justera fjärrvärmeanläggningen titt som tätt för att hålla det i schack. Nu skiljer det kanske 0,3-0,5 grader som värst.


Resultatet är att jag numera har en innetemperatur som är enormt stabil jämfört med tidigare, och jag ser redan att jag sparar flera hundralappar per år på tidigare onödig uppvärmning.

Med denna lösning kan jag ”lura” systemet att temperaturskillnaderna är större än vad de är, och därmed få snabbare effekt.

(Nästa steg i detta skulle vara att även reglera värmen utifrån prognostiserad utetemperatur i stället för aktuell utetemperatur. Eftersom både fjärrvärmesystem och golvvärmesystem är lite tröga i sin natur så skulle man kunna ”lura” systemen att höja temperaturen i tid när en nog stor köldknäpp väntas. Och är köldknäppen kort, kanske man låter bli att rapportera den till systemet och därmed kan spara en slant i onödig uppvärmning. Nåt att tänka på.. )


Hur som helst så är jag jättenöjd med produkten.


/Andre H224 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page